21 Haziran, 2012

Touring ve RORO işlemleri

Bu geziyi planlama aşamasında maalesef touring ve RORO işlemleri ile ilgili çok detaylı bilgiler bulamadık bu yüzden yapılan işlemleri sırasıyla açıklayıp daha sonra yurtdışı gezisi yapacak motorcu arkadaşlara da yardımcı olmak istedim.

İşte motosikletle yurtdışına çıkmadan önce yapmanız gerekenler :)

Kasko ; Eğer motorunuzun kaskosu varsa bu kasko sadece yurt içindeki zarar ve çalınmaları kapsamakta olup yurtdışı hasarında ya da çalınmasında herhangi bir ödeme yapmıyor. Bunun için yurtdışı zeili yaptırmak gerekiyor. 
Biz kaskoyu ve yurtdışı zeilini Şair Sigorta'dan(Aviva Sigorta) yaptırdık ve 15 günlük zeil için 318TL ededik. Ancak bu yurt dışı zeili oralardaki hasarları ödemekte olup çalınması durumunda %25 kesinti yapıyor.

Touring'de yaptığımız bu toplam 3 işleme 650TL ödedik ;

1.Triptik :  Gümrüklerden geçiş için gerekli olan sürücü ve taşıt ile alakalı bilgilerin yer aldığı bir belge triptik. Roro için gerekiyor dediler 30TL civarı bir para verip aldık ancak motoru yüklerken bu belgeyi soran hiçkimse olmadı.

2.GreenCard : Uluslararası zorunlu sigorta diyebiliriz yurtdışına çıkacaksanız olmazsa olmazlardan. Fiyatı alınan süreye göre değişiklik gösteriyor. Biz yaz boyuca yine yurtdışına çıkarız deyip 3 aylık aldık ve 300TL civarında bir para ödedik.

3.Uluslararası Ehliyet : Gerektiğini söyleyenler oldu , polis çevirmelerinde hiç sorulmadığını - gerekmediğini söyleyenler de oldu ama biz bu ilk yurtdışı seyahatimiz olduğu için riske atmamak için alalım dedik. Bunun için 300TL'ye yakın bir para verdik.

RORO işlemleri;

Motosiklet ruhsatı , Sürücü pasaportu , kimliği ve artçı pasaportu ile gidilip işlemler yaptırılıyor. Girişte kimliğinizi veriyorsunuz, muhafaza memuru araç kaydını yapıyor ve idari binaya yönlendiriyor. İdari binada pasaport ve ruhsatı veriyorsunuz gemi ve uçak için gereken bilet işlemlerini yapıyorlar. İdari işlerde işlemler bittikten sonra undnet(karşı masa :) ) diye bir yere yönlendiriyorlar. Burada motorunuzun şasi numarası alınıyor ve Triesteye bu şasi numarasında bir  motosikletin geleceği bilgisi veriliyor. Tabi işlem karşılığında 10€ alarak yapıyorlar bunu. Üst kata çıkıp tescil işlemleri hallediliyor. Buradan başka bir binaya geçiliyor ve son kontrol için pasaporta bir kaşe vuruluyor. Bu son kaşe işleminden sonra prosedürler bitmiş oluyor ve ödeme bölümüne geçiyoruz. 

Gidiş - Dönüş RORO ücreti 200€ (İlginç ama tek yön de gitseniz, çift yön de gidip gelseniz fix fiyat 200€ )

RORO'nun anlaşmalı olduğu Adria Hava yolları ile Slovenya'da inip servisle Triesteye geçip motoru almak isterseniz kişi başı ücret 50€ . Uçak gemi kalkışından 3 gün sonra sabah 5'te Atatürk Hava Limanı'ndan hareket ediyor.

Gidiş dönüş Türkiye alan vergisi 298TL(€ kuruna bağlı olarak değişiyor tabi kaç € unuttum)

Gidiş dönüş İtalya alan vergisi 130€

Tüm bu teferruatlar bittikten sonra işte motorun yüklenmesi sırasındaki karaler :)  

Muhafaza memurunun işlemleri yapmasını beklerken ;





Son Kontrol için beklerken ; 



Sonunda gemiye doğru gidiyorum :)




Gemiiiii :)
 


Trieste'den Fransa'ya yolculuk yapacak diğer motosiklet ile bekleme esnasında ;




Güle güle "ET" Cumartesi görüşmek ümidiyle :) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Burgas ve Transfaragan

30 Agustosluk 4 günlük tatilli fırsat bilerek 1 Triumph Trophy,1 AfrikaTwin ve Bmw 1200 Gt ile birlikte Burgaz, Bükreş,Transfaragan, TransAl...